Minoxidil

Definitioner

Minoxidil: Det aktive stof i Rogaine/Regaine der stimulerer væksten af nyt hår.
Køn: Rogaine er godkendt til både mænd og kvinder.

Rogaine (Minoxidil)

Rogaine er medicin som kan købes i håndkøb (uden recept) og det indeholder stoffet Minoxidil. Rogaine er det eneste produkt (udover Propecia), hvor der foreligger videnskabelige undersøgelser der understøtter dets effekt, og det er derfor godkendt til både mænd og kvinder, som lider af hårtab. Det findes i to styrker: 5%-Minoxidil og 2%-Minoxidil.

Rogaine er det samme som Regaine, men i USA benyttes brandnavnet Rogaine, mens medicinen markedsføres under navnet Regaine i Europa. Begge brands er ejet af medicinalvirksomheden: Johnson & Johnson (oprindeligt udviklet af Pfizer, men senere solgt). Da patentet er udløbet, findes der efterhånden mange generiske produkter, som indeholder Minoxidil og ligeledes fungerer som medicin mod hårtab. Disse er typisk billigere, og fungerer på samme måde. De eksakte ingredienser kan afvige en smule på de forskellige generiske produkter, men fælles for dem alle er, at de indeholder Minoxidil, hvilket er det essentielle stof som stimulerer hårvæksten.

 

Faktabok

Hvordan blev Rogaine opfundet?

Rogaine blev opfundet lidt tilfældigt

Før Rogaine kom på markedet, blev Minoxidil brugt i en pille, Loniten, til behandling af forhøjet blodtryk. Selvom Loniten virkede efter hensigten havde medicinen en slem bivirkning i form af øget hårvækst på kroppen og i ansigtet (herunder på hovedet). Dette gav anledning til, at man begyndte at eksperimentere med Minoxidil i flydende form, som kunne påføres direkte på hovedbunden. Dette blev starten på Rogaine.

Der hersker stadigvæk tvivl, om hvordan Minoxidil helt præcist stimulerer hårvæksten. Minoxidil udvider blodkarrene, hvilket øger blodcirkulationen. Dette mener man stimulerer og forlænger hårets vækstfase (anagen fasen). Samtidigt forstørres hårfolliklerne. Dette medfører, at der er mere hår på hovedet, og at hårstråene bliver tykkere.

Rogaine mod hvilke hårtab?

Som udgangspunkt er Rogaine til behandling af genetisk hårtab (androgen alopeci), da det er denne form for hårtab, som Rogaine oprindeligt blev testet og godkendt til. Derfor er det også denne form for hårtab som vil være omtalt i produktbeskrivelsen.

Mange oplever dog, at Rogaine kan have en effekt på andre former for hårtab, såsom alopecia areata, hvilket også understøttes af nogle undersøgelser (kilde 1). Hvor mange der oplever en effekt, og hvor stor effekten er ved brug på andre former for hårtab end androgen alopeci, er dog mere tvivlsomt.

Effektivitet

Ifølge et studie (kilde 2) fortaget på 984 mænd oplevede lidt over 60%, at Rogaine reducerede hårtabet. Dette studie blev kun foretaget på mænd, men andre lignende studier (kilde 3) foretaget på kvinder konkluderer ligeledes en signifikant forbedring hos kvindelige patienter, som benytter Rogaine.

Generelt findes der mange kliniske studier, som er foretaget siden Rogaine udkom og som viser, at medicinen kan afhjælpe hårtab. Det er derfor videnskabeligt dokumenteret, at Rogaine virker på nogle mennesker. Tit går diskussionerne mere ud på, hvor effektivt det er. Her svinger det meget. Nogle vil opleve, at forholdsvis meget hår vil vokse ud igen, mens andre vil opleve, at Rogaine blot bremser hårtabet i noget tid. Som allerede nævnt, virker det ikke på alle, hvorfor nogle også vil opleve, at hårtabet fortsætter, selvom Rogaine benyttes.

Rogaine anbefales til personer på 18-40 år, hvor hårtabet endnu ikke er alt for udbredt. Hvis man allerede er helt skaldet, vil Rogaine have meget svært ved at stimulere hårvækst.

5% og 2%

Oprindeligt udkom Rogaine med 2% Minoxidil, men nogle år efter øgede man koncentrationen, så det blev muligt også at få Rogaine med 5% Minoxidil. Tesen er, at en højere koncentration vil give bedre resultater, hvilket også bakkes op af undersøgelser (kilde 4).

Man kan også opleve, at der findes en Rogaine-udgave specifikt henvendt til kvinder. Den eneste substantielle forskel er koncentrationen. Før 2014 var 5% Minoxidil kun godkendt af de amerikanske myndigheder (FDA) til brug af mænd. Man måtte derfor ikke promovere med 5% Minoxidil til kvinder. Derfor vil mange opleve, at 2% Minoxidil anbefales til kvinder, mens 5% Minoxidil anbefales til mænd. I 2014 godkendte FDA dog 5% Minoxidil til brug af kvinder, hvilket har medført, at Rogaine 5% Minoxidil nu også promoveres til kvinder i USA.

 

Dosering

Rogaine findes i en skumform og i en mere flydende form. Det skal påføres på hovedbunden 2 gange dagligt hver eneste dag med undtagelse af Rogaine 5% til kvinder. Dette skal påføres én gang om dagen hver eneste dag.

Der kan gå op til 4 måneder før eventuelle resultater kan ses. Rogaine har kun en effekt, så længe det benyttes. Hvis man stopper med at benytte Rogaine vil eventuelle opnåede resultater forsvinde igen i løbet af et par måneder.

Bivirkninger

Som udgangspunkt betragtes Rogaine, som værende et sikkert produkt. Mulige bivirkninger kan dog være:

Almindelige (10%)

– Uønsket hårvækst

– Rødme

– Kløe og hudirritation

– Udslæt og eksem

Ikke almindelige 1%

– Væskeophobning

– Åndenød

– Svimmelhed

Ikke kendte

– Lavt blodtryk

– Humørsvingninger

– Hårtab, ændring i hårstruktur og hårfarve

Flere folk rapporterer om en såkaldt shedding phase i forbindelse med påsmørelse af Rogaine. Dette kommer af, at nogen oplever, at de taber mere hår end normalt i de første uger de benytter Rogaine. Selvom dette kan virke skræmmende, kan det være en indikation på, at Rogaine rent faktisk virker, idet nyt hår skubber gammelt hår ud. Producenten bag Rogaine fortæller, at dette er midlertidigt. Dog anbefaler de, at man stopper brugen af Rogaine, hvis man fortsætter med at tabe hår.

Kilder:

(1): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1549582/

(2): https://www.jaad.org/article/S0190-9622(03)03692-2/fulltext

(3): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25807073

(4): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12196747