Propecia

Definitioner

Propecia: 1mg finasterid pille til behandling af hårtab hos mænd
Proscar: 5mg finasterid pille til behandling af forstørret prostata
5α-reduktase: Enzym der omdanner testosteron til DHT (dihydrotestosteron)

Propecia

Propecia er receptpligtig medicin til behandling af mandligt hårtab, og består af stoffet: finasterid. Propecia er produceret af medicinalvirksomheden Merck, og er en pille, som indeholder 1mg finasterid. Præparatet blev godkendt til behandling af hårtab i 1997, men Merck havde allerede siden starten af 90erne solgt finasterid til behandling af forstørret prostata hos mænd i form af pillen Proscar, der ligeledes består af finasterid, men i en højere dosis (5mg). Det var i forbindelse med behandlingen af forstørret prostata hos mænd, at Merck opdagede en sidevirkning ved Proscar i form af hårvækst, og deraf kom Propecia.


Da Mercks patent på Propecia er udløbet findes der efterhånden mange generiske produkter, som ligeledes indeholder 1mg finasterid og fungerer på præcis samme måde, herunder også ligeså effektive. Disse er typisk billigere og hedder noget andet, men i folkemunde går 1mg finasterid-pillen stadigvæk under navnet Propecia, og det er dermed blevet synonymet på pillen til behandling af hårtab.

Hvordan virker Propecia

Mandligt hårtab skyldes hormonet DHT (dihydrotestosteron). Det er netop dette hormon som finasterid mindsker niveauet af. 

Finasterid er en såkaldt 5α-reduktase inhibitor. Det vil sige, at finasterid hæmmer den kemiske reaktion, hvorved enzymet 5α-reduktase omdanner testosteron til DHT, og dermed fungerer finasterid som en DHT-blokker, der kan mindske niveauet af DHT i kroppen. 1mg. Finasterid mindsker DHT-niveauet med 60%-70%. Halveringstiden for medicinen er ca. 6 timer, og 1mg finasterid skal derfor tages dagligt i behandlingen mod hårtab.

Dosering: 1 pille a. 1mg finasterid dagligt. 
Alt medicin skal tages efter aftale med en læge! Finasterid er et receptpligtigt lægemiddel, som ikke må indtages af gravide kvinder og børn. Midlet er kun godkendt til behandling af mænds hårtab.

Effektivitet

Propecia (eller finasterid) er formentlig det mest effektive lægemiddel mod hårtab, og er blot ét af to præparater (Rogaine), som er godkendt til behandling af hårtab. Der foreligger derfor videnskabelige undersøgelser der understøtter Propecias effekt. Ca. 85% vil opleve, at hårtab bremses og 2 ud af 3 vil opleve øget hårvækst i større eller mindre grad over en periode på 2 år. Dog vil meget få opleve yderligere hårvækst efter 2 år.

Generelt er virkningen af Propecia meget forskellig fra person til person ift. om der er hårvækst, hvor meget hårvækst man får, hvor lang tid det virker osv. 

Propecia er ikke en kur

På trods af, at mange vil opleve en forbedring med Propecia er medicinen ikke en mirakelkur. Propecia er kun godkendt til mænd, og man skal indtage en pille hver dag, da hårtabet ellers vil starte igen. Derudover er Propecia kun egnet til folk der lider af Androgen alopeci. Man skal også være tålmodig, da der normalt går flere måneder før eventuelle resultater kan ses. Resultaterne vil også være meget forskellige fra person til person, og generelt vil det være sværere for mænd som allerede har mistet meget hår at få det tabte igen. Det er også derfor, at medicinen er mest effektiv, når behandlingen startes så tidligt som muligt.

 Propecias bivirkninger

Som det er med meget medicin, kan der forekomme bivirkninger i forbindelse med indtagelse af Propecia:

0,1% – 1%

        – Depression

        – Rejsningsproblemer

        – Mindre sexlyst

Under 0,1%

      – Allergisk reaktion

        – Dårligere sædkvalitet

      – Angst

      – Udvikling af bryster hos mænd

 

Propecia er blevet diskuteret meget de senere år på grund af eventuelle bivirkninger. Som udgangspunkt vil bivirkninger som mindre sexlyst og rejsningsproblemer forsvinde igen, når man stopper med at tage medicinen, da det relativt hurtigt er ude af systemet. Dog fortæller flere mennesker på diverse forums og debatsider, at de oplever, at symptomerne fortsætter efter, at de er stoppet med at indtage medicinen. Det har skabt en debat om, hvorvidt Propecia er sikkert eller ej og om rejsningsproblemer/mindre sexlyst er en hyppigere bivirkning end de hidtil antagne 1%. Det har også været debatteret, hvorvidt Propecia kan øge sandsynligheden for prostatakræft eller brystkræft. Det skal dog bemærkes, at mange af disse bekymringer ikke er bekræftet af videnskabelige undersøgelser. Tværtimod viser utallige videnskabelige undersøgelser, at Propecia er sikkert (kilde 1).

Kilder:

(1): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11809594